Datlovníky – návod na pěstování

Phoenix dactylifera (pravý datlovník) a phoenix canariensis (kanárský datlovník)

 

Oba druhy snesou krátkodobý (tj. řádově hodiny) pokles teploty až k -10°C, ale k poškození listů však dochází už při teplotách kolem -4°C (také u obou druhů). Existují zprávy, kdy tyto palmy přežily i teploty pod -20°C, ale na to rozhodně nelze spoléhat.

Výše uvedené ovšem platí pouze pro rostliny, které rostou ve volné půdě a také v suchu. Je-li palma venku v květináči, nesnese tak nízké teploty jako v případě, že roste ve volné půdě! Palmy v květináčích je lepší vůbec nevystavovat působení mrazu. Pozor je třeba dávat i na vlhkost v oblasti listů. Pokud na rostlinu prší nebo sněží a listy jsou vlhké, nevydrží palma tak nízké teploty jako v případě, když má listy v suchu. Při případném pěstování venku je tedy naprosto nezbytná stříška, která palmu chrání před deštěm.

Je možné celoroční pěstování v zimní zahradě či v bytě (ne však přetopeném bytě, vhodné je vybrat co nejchladnější místnost). Přes teplé roční období může být venku (zhruba od května do října v závislosti na počasí). Venkovní pobyt palmám rozhodně velmi svědčí. Stanoviště by v ideálním případě mělo být po celý rok světlé – to platí především pro palmy, které zimují v teple. Pokud zimují v chladném prostředí (to je samozřejmě lepší varianta) – nedostatek světla nevadí.

Ve vegetačním období (tj. přibližně duben až září) je možné přihnojovat hnojivem na palmy. Zálivka musí být přiměřená – rostlina nesmí stát dlouhodobě ve vodě, ale ani by neměl substrát zcela vyschnout. Přesazování je nejvhodnější zjara. Pokud se ovšem palma v květináči evidentně hodně tísní, je lepší přesadit bez ohledu na roční dobu. Lze použít speciální substrát pro palmy (k dostání v zahradnictví), ale klidně stačí i univerzální zahradní substrát či substrát na pokojové rostliny. Při pěstování palem v bytech často dochází k hnědnutí špiček listů. Je to způsobeno suchým vzduchem. Hnědé špičky listů rostlinu nijak neohrožují. Uschlé špičky je možné odstřihnout, nesmí se však stříhat do zelené části listu, protože pak hnědnutí pokračuje dále – je tedy třeba malinký kousek hnědé části špičky ponechat. Hnědým špičkám listů lze předcházet rosením listů a také tím, že rostlinu nedáváme do blízkosti topení, kde je vzduch nejsušší. Obecně vzato by žádná palma neměla být v blízkosti topení, to jim nesvědčí.

Ve zdejších podmínkách je při velmi dobré ochraně možné i celoroční pěstování venku. Rozhodně však nevysazujeme rostliny mladší pěti let. V případě vysazení ven do volné půdy je nutné schovat palmu nějakým vhodným krytem (např. skládacím skleníkem). V krytu nesmí dlouhodobě klesat teplota pod nulu, proto musí být vybaven topítkem. Za bezmrazých dnů je potřeba v krytu větrat. Navíc v krytu nesmí být příliš vlhko. Začátečníkům však nedoporučuji pěstování této palmy venku. Nejprve je lepší vyzkoušet k venkovnímu pěstování např. Trachycarpus fortunei, který u nás přezimuje s daleko menší ochranou.