Zazimování palem – 1. část

Včera jsem začala se zazimováním palem, které rostou venku ve volné půdě. Dnes ještě žádný silný mráz nebyl (jen -2,7°C) a ani očekávaný sníh (zatím) nedorazil, ale vzhledem k tomu, že to jde od severu, tak mám ještě čas a dnes ještě protimrazové kryty vylepším.

Včera proběhlo následující:

  1. Svázání listů palem pomocí izolepy: Jedná se o běžný postup a už mám ověřeno, že izolepa listy palem nijak nepoškozuje a práce při svazování listů je s izolepou mnohem jednodušší než v případě, kdyby se člověk snažil listy svázat provázkem. S provázkem jsem to v minulosti zkoušela, ale nějak mi to vůbec nešlo, stále se listy rozevíraly a provázek sklouzával. Izolepa je tedy rozhodně lepší.
  2. Obalení palem netkanou textilií: Po svázání listů už se přechází k obalování netkanou textilií. Vždy se používá světlá textilie, aby přes slunečné dny nedocházelo k přehřátí. Netkaná textilie se na několika místech stáhne provázkem, aby neupadla. Hlavně je potřeba dobře zavázat horní konec textilie. Jak je známo, textilie samozřejmě nezahřívá, není to zdroj tepla, jen trochu zpomaluje ochlazování a také chrání rostliny před ochlazovacím vlivem větrů.

Ad 1

4-1-17d_zazimovani-palem

Ad 2

4-1-17e_zazimovane-palmy