Trachycarpus fortunei – návod na pěstování

Trachycarpus a mráz

Jedná se o jednu z nejmrazuvzdornějších palem. A její trvalé venkovní pěstování lze doporučit i začátečníkům.

Rostlina snese krátkodobý (tj. řádově hodiny) pokles teploty až k -17°C. K poškození listů však dochází už při teplotách kolem -12°C. Mrazem poškozené listy je třeba zjara ostříhat. Údaje o přežitelnosti teplot se poměrně dost různí, výše uvedené hodnoty se uvádějí nejčastěji, ale je třeba je brát pouze jako orientační. Výše uvedené údaje o mrazuvzdornosti platí pro palmy pěstované ve volné půdě.

Je-li palma jen v květináči, nesnese tak nízké teploty jako v případě, že roste ve volné půdě! V květináči vydrží přibližně – 5°C. Pozor je nutné dávat i na vlhkost. Pokud má rostlina vlhké listy, snižuje se tím její mrazuvzdornost.

Ve zdejších podmínkách je možné celoroční pěstování venku. Rozhodně však nevysazujeme rostliny mladší tří let. V případě vysazení ven do volné půdy je nutné zajistit minimálně ochranu před vlhkem – stříšku. Před velmi silnými mrazy (pod -10°C) je vhodné svázat rostlinám listy izolepou a obalit celou rostlinu do netkané textilie). Textilie rostlinu nezahřeje, ale alespoň částečně zabrání proniknutí nejsilnějšího mrazu k rostlině. Textilie by měla být světlá. Pokud je černá, rostlina se pod ní přes den za slunečného počasí příliš přehřívá a o to více ji pak zasáhne noční mráz. Ochrana v podobě netkané textilie by měla být na palmě jen po nezbytně nutnou dobu, aby zbytečně nebránila přístupu světla. Ochrana kořenů není nutná. Pokud hrozí opravdu velmi silné mrazy, je vhodné i použití topných kabelů, které jsou speciálně určeny pro rostliny (bývají k dostání na internetu). Používáme-li topné kabely, postupujeme dle návodu od výrobce kabelu.

Mrazuvzdorné palmy vysazujeme ven pouze v měsících březen, duben, květen, červen!

Pěstujeme-li palmu celoročně venku, nebývá nutné hnojení. Pokud však chceme přihnojovat, je to možné speciálním hnojivem pro palmy, ale pouze od dubna do září. Později už nehnojíme.

Pokojové pěstování

I tuto palmu je možné pěstovat jako pokojovou palmu. Pokud pěstujeme Trachycarpus v bytě, je vhodné, pokud může být alespoň přes teplejší období venku (například na balkoně). Venkovní pobyt palmám rozhodně velmi svědčí. Stanoviště by v případě pokojového pěstování v ideálním případě mělo být po celý rok světlé. Je-li rostlina v zimě v chladném prostředí, nedostatek světla jí nevadí.

Ve vegetačním období (tj. přibližně duben až září) přihnojujeme hnojivem na palmy (bývá k dostání v zahradnictvích). Zálivka musí být přiměřená – rostlina nesmí stát dlouhodobě ve vodě, ale ani by neměl substrát zcela vyschnout. Přesazování je nejvhodnější zjara. Lze použít speciální substrát pro palmy (k dostání v zahradnictví), ale klidně stačí i univerzální zahradní substrát či substrát na pokojové rostliny. Především při pěstování palem v bytech často dochází k hnědnutí špiček listů. Je to způsobeno suchým vzduchem a není to nic nebezpečného, není to důvod k obavám, rostlinu to nijak neohrožuje. Uschlé špičky je možné odstřihnout, nemělo by se však stříhat do zelené části listu, protože pak hnědnutí pokračuje dále – je tedy třeba malinký kousek hnědé části špičky ponechat. Hnědým špičkám listů lze částečně předcházet rosením listů a také tím, že rostlinu nedáváme do blízkosti topení, kde je vzduch nejsušší. Obecně vzato by žádná palma neměla být v blízkosti topení, to jim nesvědčí.

O zasílání palem poštou

Před zasíláním poštou palmám obvykle svážu listy izolepou nebo provázkem. Květináč přilepím izolepou a přivážu ke krabici provázkem, aby se palma v krabici pokud možno nehýbala. Toto se zatím osvědčilo jako nejlepší možný způsob balení.

Pozn.:

Výška palem se měří celkem obtížně. Uvedená výška u palem, které nabízím v eshopu, je měřená u rostlin se svázanými listy. Když se listy rozvážou, může být tedy rostlina o něco menší.

2 komentáře u „Trachycarpus fortunei – návod na pěstování

  1. Rastislav

    Prosím o radu pěstování v zimě v baráku .Dekuji moc .

    1. Kapitán Šnek Autor příspěvku

      Dobrý den, při pěstování mrazuvzdorných palem v domě je nejlepší zvolit na zimu co nejchladnější místo (ideálně pod 10°C), toto místo nemusí být ani nijak moc prosvětlené, protože při nízkých teplotách je rostlina ve vegetačním klidu a snese nedostatek světla. Vhodným místem je například (je-li v domě k dispozici) nevytápěná garáž, chodba či jiné místo s teplotou pod +10°C s tím, že občasné poklesy teplot pod 0°C nevadí – trachycarpus v květináči snese teploty zhruba do -5°C. Pokud v domě není k dispozici nevytápěný prostor, je možné mít rostlinu i v obytné místnosti, ale tam už je třeba zabezpečit, aby byla rostlina na co nejsvětlejším místě, nesmí však být v blízkosti topení, protože blízkost topení obecně rostlinám nedělá dobře. Co se zálivky týče, tak je třeba zabránit úplnému vyschnutí substrátu, ale na druhou stranu nesmí stát rostlina ve vodě. Přesné množství a četnost zálivky se nedá jednoznačně říct, protože to závisí na mnoha faktorech – např. teplotě vzduchu, vlhkosti vzduchu, velikosti rostliny… Při určování správného množství zálivky může trochu pomoci podmiska pod květináčem. V podmisce by neměla dlouhodobě stát voda. Vodu, kterou vidíme v podmisce i zhruba dvě hodiny po zalití, je třeba vylít.

Komentáře nejsou povoleny.