Hnojení

V různých internetových diskuzích o rostlinách narážím na dotazy ohledně hnojení rostlin a zjistila jsem, že začínající pěstitelé občas chybují hlavně v níže uvedených případech, proto jsem se rozhodla něco málo k tomu napsat.

Chyba 1) Hnojení v době vegetačního klidu

V době vegetačního klidu nehnojíme. Je-li rostlina v chladném prostředí (cca do 12°C) a není tedy v růstu, nehnojíme. Rostlina ve vegetačním klidu nepřijímá živiny. Pokud hnojíme, dochází k takzvanému zasolování půdy, což je velmi nežádoucí a rostlinu to může ohrozit. Hnojit začínáme až zjara, když rostlina začíná rašit. V případě teplého zimování, kdy rostlina roste i během zimního období, je hnojení možné.

Chyba 2) Hnojení nemocných či poškozených rostlin

Začínající pěstitelé se bohužel občas domnívají, že hnojivo působí jako lék, který poškozenou rostlinu vyléčí, ale tak to není. Pokud například rostlina přišla o listy vlivem škůdců, mrazu, přesušení, přemokření či jakékoliv pěstitelské chyby a dosud nejeví známky zotavování (tj. rašení nových listů), tak nehnojíme, protože v tomto případě by také docházelo k zasolování půdy a rostlinu by hnojení mohlo takzvaně „dorazit“.

Venku pěstované palmy je sice obvykle vhodné začít přihnojovat během dubna, ale pokud je palma hodně poškozená mrazem (přišla o všechny listy) a zatím nezačala vytvářet nové listy, tak nezačínáme hnojit už v dubnu, ale až tehdy, když palma začne vytvářet nové listy.

Jiná situace je ovšem v případě, kdy k poškození rostliny došlo vlivem nedostatku živin, to je pak samozřejmě potřeba hnojit. O tom, jak se pozná nedostatek živin u citrusů, si zde povíme někdy příště.