Tabák – návod na pěstování

Pěstování ze semínek

Pokud pěstujeme tabák jako okrasnou pokojovou rostlinu, můžeme semínka vysévat kdykoliv během roku. Semínka v květináčích nezasypáváme, pouze přitlačíme na povrch vlhké zeminy. Udržujeme přiměřenou vlhkost (nejprve spíše jen rosením, aby se semena při zalévání neodplavila do jednoho shluku, ke klasické zálivce většinou přistoupíme až v době, kdy už jsou tam menší rostlinky). Výsev rozhodně nepřeléváme, ale ani nesmíme nechat vyschnout. Květináče s výsevem můžeme zakrýt uříznutou PET lahví, aby se vlhkost lépe udržovala, ale není to nutné. Pokud však tuto variantu zvolíme, musíme každý den na několik minut vyvětrat, aby nedošlo ke vzniku plísní. Semena většinou vyklíčí za 1 až 2 týdny (při nižších teplotách může být doba do vyklíčení i delší). Malé rostlinky (když mají zhruba čtyři lístky) rozsazujeme do samostatných květináčů.

Tabák je jednoletá rostlina.

Možné je i venkovní pěstování. V tomto případě zasejeme semena v březnu či dubnu. Sazenice o výšce zhruba 20 cm vysazujeme ven nejdříve v polovině května (nehrozí-li mrazíky). Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být alespoň 80 cm. V prvních dnech po vysazení je nutná vydatná zálivka, aby se rostlina uchytila. Později už mírné sucho zvládá. Těsně po vysazení je celkem dobré rostliny přivázat k tyči jako rajčata, aby se neválely po zemi. Po uchycení už je možné dát tyče pryč, rostliny už se pak drží vzpřímeně i bez opory.

Chceme-li tabák pěstovat na kouření, je nutné vyštipovat květy, aby si tabák udržel co nejvyšší kvalitu. Sklizeň se na podzim provádí postupně. Sklízejí se listy, které už začínají žloutnout, tedy ne zelené listy. Nejprve se sklízejí nejnižší listy (ty většinou nepoužíváme, protože nejsou kvalitní), později listy ze střední části a v úplném závěru se sklízejí nejvýše vyrostlé listy. Listy z prostřední části rostliny jsou nejkvalitnější.

Po sklizni je nutné tabák očistit, následně se navleče pomocí jehly na nitě (či tenké provázky) tak, aby se jednotlivé listy vzájemně nedotýkaly. Zavěsí se na šňůry a suší se několik týdnů až měsíců, dokud listy neuschnou natolik, že se při doteku snadno rozdrolí. Nesuší se na přímém slunci. Sušárna by měla být dobře větraná.

U virginského tabáku není nutná fermentace. Lze kouřit ihned po usušení.

Přírodní insekticid (přípravek na hubení hmyzu) z tabákových listů

Zhruba 150 gramů sušeného tabáku vaříme pod pokličkou ve třech litrech vody. Občas mícháme a vaříme nejméně hodinu. Vzniklý zapáchající odvar přecedíme přes starou punčochu. Tento roztok zředíme v poměru 1:1 vodou, naplníme jím rozprašovač a můžeme stříkat na škůdce (především se hodí na mšice). Pokud se objeví velmi velké množství mšic, můžeme použít silnější roztok. Mšice v krátké době zahynou. Roztok raději nijak neuchováme, připravujeme pokaždé nový.

27-7-16a_tabak-kvete