Cykasy na mráz?

Cykasům se nijak výrazně nevěnuji. Mám jen jeden. Mám ho už víc než šest let (od jara roku 2010) a už několikrát jsem myslela, že bude po něm, jednou dokonce skončil i úplně bez listů, ale vždycky se zase nějak zmátořil.

V počátcích (tj. do roku 2013) jsem ho měla celoročně v ložnici. Tam tvořil zhruba dva listy ročně (počet je v pořádku), ale vždy se jednalo o ošklivé a dlouhé listy. Asi to bylo nedostatkem světla. Cykasy jsou prý hodně náročné na světlo. Později jsem ho tedy začala dávat přes léto ven. Při venkovním pobytu začal tvořit daleko hezčí listy a hlavně už začaly mít normální délku. Na zimu jsem jej zatím vždy vracela do ložnice, kde je tak kolem 15°C. Přes zimu se vždy zhoršil stav cykasu a přes léto se při venkovním pobytu opět zlepšil.

V zásadě tak nějak obecně mám tu zkušenost, že se všem rostlinám daleko lépe daří venku než v místnosti. Řídím se takovou zásadou, že vše, co snese mráz, musí aspoň občas trochu na mráz. Nejlépe se daří rostlinám, které rostou přímo ve volné půdě venku (palmy, fíkovníky, mrazuvzdorné citrusy, kaktusy, granátové jablko). Velmi dobře se ale daří i rostlinám, které rostou v květináčích (palmy, citrusy atd.), ale velkou část roku tráví venku (a zažívají venku i slabší mrazíky) a přes zimu jsou v nevytápěném citrusáriu (kde je chladno, ale nijak výrazně tam nemrzne, maximálně tak do těch -2°C, ale to jen krátkodobě). Nejhůře se daří rostlinám, které jsou celoročně v domě. Aby nedošlo k nějakému nedorozumění, zdůrazňuji, že řeč je o subtropických rostlinách, které se vyznačují alespoň nějakou mírou mrazuvzdornosti. Rozhodně tedy nepíšu o vyloženě tropických rostlinách, které nesnesou žádný mráz.

Relativně nedávno jsem zjistila, že cykasy (konkrétně tedy cycas revoluta) jsou poměrně mrazuvzdorné, prý krátkodobě vydrží až -10°C a dokonce jej údajně někteří pěstitelé pěstují celoročně venku i v České republice (samozřejmě s dobrou zimní ochranou a s přitápěním). Letos jsem dokonce v jedné zahrádce nedaleko mého bydliště viděla cykas vysazený ve volné půdě, ale už jsem tam nějakou dobu nebyla, tak nevím, jestli tam ještě je. Mohl tam třeba být jen přes léto.

Každopádně z výše uvedeného plyne, že můj cykas musí na mráz. Letošní zimu tedy už bude trávit v citrusáriu. Venkovní výsadbu asi zatím nechystám. Četla jsem totiž, že by si cykas měl zvykat postupně. Prý cykasy, které jsou vypěstovány ve sklenících (tj. v teple) nevydrží hned velký mráz, vlastně v počátku spíš skoro žádný mráz.

Uvidíme tedy, jak to s cykasem dopadne a co s ním letošní zima v citrusáriu udělá.