Zimní sekce Citrusária

Původně to začalo jedním stolem ve staré chodbě, pak se přidávaly další stoly, parapety a zídka, až nakonec vznikla první (žlutá) sekce citrusária. Tato sekce je bez možnosti vytápění normálním topením, lze tam přitápět pouze elektrickým topítkem (viz foto). Letos k tomu zatím nedošlo. Přitápět se bude až při velmi silných mrazech, pokud nastanou.

Sekce 1 postupem času přestala stačit, musela být tedy založena druhá sekce (modrá) v neobývaném a nevytápěném bývalém obývacím pokoji, kde je možnost vytápět klasickým topením, ale není to nutné, takže tam stejně netopím. V sekci 2 jsou daleko silnější zdi než v sekci 1, takže tam se snáze drží vyšší teplota, aniž by bylo potřeba topit.

Letos vznikla ještě jedna speciální sekce – tzv. sekce 3 (také modrá), která je taková polovenkovní a polovnitřní. Jedná se vlastně o takovou terasu, kterou lze v případě potřeby zakrýt bublinkovou folií. O této sekci už jsem psala dříve (někdy počátkem listopadu) jako o takovém jakoby foliovníku. V listopadu v něm bylo ještě hodně citrusů a otestovala jsem tam i topítko, které tam dokázalo o pár stupňů zvednout teplotu. Jinak se v této sekci samozřejmě netopí. Citrusy, které tam v listopadu byly, jsem už před nějakou dobou přestěhovala do sekce 1 a sekce 2, takže teď už jsou v sekci 3 jen velmi odolné rostliny, které se hodí k venkovnímu vysazení, ale jsou zatím jen s květináčem, takže ochranu bublinkovou folií celkem ocení. Nutno podotknout, že folie při silnějším větru padá, takže se musí často opravovat.

Je velmi pravděpodobné, že bude v brzké době (možná ještě letos nebo příští rok) vytvořena sekce 4.

V létě je to jednoduché, to je jen jedna venkovní sekce, tam se to (zatím) ani nemusí nijak číslovat.

sekce-citruasia 8-11-16h_ceske-topitko-concept